FORÅRSUDSALG - SPAR OP TIL 45% Gratis fragt fra 400,-

Kapok

Hvad er kapok?

Kapok er det alment brugte navn for de silkebløde naturfibre, som ekstraheres fra frøkapslen på træet, der bærer det latinske navn Ceiba pentranda. Disse kapokbærende træer vokser vildt i de tropiske regnskove i det sydlige og centrale Amerika, Indien og i den vestlige del af Afrika, hvor træet mange steder anses for værende helligt på grund af dets majestætiske højde på op mod 70 meter.

De nederste to meter af Kapok træet er fyldt med skarpe torne, og Mayaerne formodede derfor at det hellige træ, som de kaldte Guds træ, voksede op i himmelen, og at guderne havde påsat tornene for neden af træet for at forhindre folket i at kravle op til himmelen.

Hvert år gennem tør sæsonen smider Kapok træet sine blade og begynder i stedet langsomt at blomstre og sætte frugter. På dette tidspunkt sætter hvert Kapok træ omkring 400 frøkapsler, hvilket giver omtrent 2 kg Kapok fibre. Lokalbefolkningen kravler op i træerne og plukker disse Kapok frøkapsler, som herefter bliver tømt for de mange fine Kapok fibre. Kapok fibrene lægges derefter ud i solen for at tørre, hvorved også de mange frø også sorteres fra enten manuelt eller med maskine. Når Kapok fiberen er tør, indsamles fiberen og lægges i en vindtunnel, hvor de fineste fibre vil blive adskilt fra de lidt større fibre, idet de finere fibre vil flyve længst væk fra vindmaskinen. De allerfineste fibre vil derefter blive indsamlet og brugt til fyld i dyner og puder.

Kapok er en organisk cellulosebaseret fiber bestående af meget små hulrum hvoromkring der ligger et tyndt lag voks, som i kombination med dens kemiske konstruktion giver Kapok fiberen dens fremragende hydrofobiske egenskaber. På grund af den naturlige tilstedeværelse af store mængder voks, lignin og bitterstof i fiberen, fremstår Kapok fiberen som den eneste fiber, der fra naturens side er resistent overfor skimmel og pesticider.

Fiberens mange luftfyldte hulrum udgør omkring 80% af fiberens struktur, hvilket gør fiberen til den absolut letteste naturfiber i verden, omkring 8 gange lettere end bomuld. Fiberens fantastisk høje indhold af luft gør Kapok fiberen særdeles åndbar og umådelig temperaturregulerende, som er essentielt for en komfortabel og uforstyrret nattesøvn.

Kapok fiberen besidder særlig gode termiske egenskaber og en silkeblød overflade, og fiberen går derfor også ofte under navnet silkebomuld. Desværre knækker den korte kapok fiber meget let og fiberen kan derfor ikke blive vævet til en metervare, medmindre man iblander andre fibre, og kapok fiberen bliver derfor oftest brugt som fyld i dyner og puder.

Sammen beskytter vi regnskoven🌴

Når du som forbruger vælger at investere i et kapok produkt fra KAPOOK, investerer du ikke kun i et 100% naturligt produkt - du vil også være med til at sikre bevarelsen af de tropiske regnskove i Indien. Lokalbefolkningen omkring de mange regnskove, hvor kapokfrugten findes, høster nemlig kapoktræernes frugter manuelt år for år, og indtægten de får ved at videresælge kapokfrugterne er en stor del af den indkomst de skal leve af. Kapoktræerne er derfor lokalbefolkningens levebrød, og investerer man i et kapokprodukt investerer man derfor også i bevarelsen af kapoktræerne den omkringliggende regnskov. Når man køber et kapok produkt, får man derfor ikke kun nydelsen af et 100% naturligt økologisk produkt med et væld af foredele, men du er også med til at bevare en økologisk og bæredygtig produktion, der sikrer bevarelsen af regnskoven i landende, hvor kapokken stammer fra.