FORÅRSUDSALG - SPAR OP TIL 45% Gratis fragt fra 400,-

Vask af kapokpude

Sådan vasker du din kapokpude

Kapok puder fra KAPOOK er et 100% naturligt produkt, og har ligesom alle andre naturprodukter godt af at blive hængt ud i den friske luft engang imellem. Oftest kan det være en god idé at vaske sengeprodukter inden de tages i brug, for at vaske rester af kemiske tilsætningsstoffer ud, men da kapok er 100% økologisk, ikke har nogen speciel duft, og der ikke bruges nogen former for unaturlige tilsætningsstoffer til kapok puden, behøves hverken vask eller udluftning før produkterne tages i brug. Grundet kapok fiberens finere naturfibre, skal kapok puder dog vaskes, tørres og løbende vedligeholdes på en lidt anderledes måde, end almindelige naturfiber produkter. Den utrolig fine fiberstruktur i kapok fiberen gør nemlig at vandet lægger sig tæt omkring fibrene, og gør det derfor en smule sværere at tørre. Det kan lidt sammenlignes med forskellen på ler og sand, hvor lerets meget finere sten også gør det en smule mere vanskeligt at dræne vandet fra leret, hvorimod vandet hurtigere vil forsvinde fra grovere sand.

For løbende at vedligeholde kapok fiberens fine egenskaber, anbefaler vi at tørretumble kapok puden engang imellem, for at holde den luftig og blød. Vi anbefaler at give kapok puden en kort tur i tørretumbleren, 15-20 minutter, cirka en gang hver 4. måned. Har man brug for at vaske sin kapok pude anbefales det at man vasker den med enzymfrit vaskemiddel ved max 60° og undgår brug af skyldemiddel, for bedst at bevare kapok fiberens naturlige egenskaber. Under vask er det vigtigt med en stærk centrifugering, for derved at få så meget vand ud af puden inden tørring. Det er meget vigtigt at kapok puden dog ikke kommer til at ligge i blød eller ligge våd mellem vask og tørring, da dette kan være hårdt for kapok fiberen, som kan komme til at udskille en smule af sin naturlige farve fra fiberen.

Selve tørringen af en kapok pude kan godt være en smule mere krævende end et almindeligt pude af fjer eller kunstfiber, men det er faktisk ikke så svært som man kunne tro. Vi anbefaler at man påbegynder tørringen i tørretumbler direkte efter endt vask, og fortrinsvis uden andet vasketøj, så kapok puden har lettere ved at bevæge sig under tørringen, og derved blive mere luftig. Da nyere tørretumblere kan have programmer der kan afmåle fugtigheden i produktet, og selv kan slå fra under tørringen, hvis produktet synes tørt, anbefaler vi i stedet at bruge tidsbaserede programmer. Vi anbefaler at vaske kapok puden på et tørreprogram på ca. 30 minutter med god varme, hvorefter kapok puden tages ud og ligges til afkøling i 30 minutter til en time. Efter at puden har fået lidt tid til at affugte og har nået stuetemperatur, tørres puden igen på tørreprogram 30 minutter med god varme, hvorefter kapok puden igen tages ud til affugtning. Når kapok puden har nået stuetemperatur vil det være let at mærke hvor meget fugt der er tilbage i puden, og hvor meget mere tørring puden behøver. En kapok pude bør være luftig, tør og klar til brug efter 3-4 gentagelser af tørringsprocessen. Kan man mærke at pude stadig er en smule fugtigt kan man roligt give den en ekstra tur i tørretumbleren indtil man synes den føles tør.

Vi anbefaler at man ikke bruger tennisbolde til at luftiggøre produkterne når de tørretumbles, som man gør ved andre sengeprodukter. I stedet anbefaler vi at man kun tørrer ét produkt ad gangen i tørretumbleren, for derved at opnå den bedste effekt. I forbindelse med tørring af kapok produkter, kan der måske dannes små samlinger af kapok fiberen i hovedpuden. Disse kan man let manuelt trække fra hinanden inden produktet får endnu en tur i tørretumbleren.

Det er værd at bemærke, at ved større produkter, anbefaler vi at bruge et renseri til at vask eller tørring, da disse produkter kan være for store til en normal vaskemaskine eller tørretumbler. Dette gælder f.eks. kapok dynerne til voksne.