FORÅRSUDSALG - SPAR OP TIL 45% Gratis fragt fra 400,-

Vask af kapokdyne

Sådan vasker du din kapokdyne

En kapok dyne fra KAPOOK er et 100% naturligt og økologisk produkt, og har ligesom alle andre naturprodukter godt af at blive hængt ud i den friske luft engang imellem. Oftest kan det være en god idé at vaske sengeprodukter inden de tages i brug, for at vaske rester af kemiske tilsætningsstoffer ud, men da kapok er 100% økologisk, ikke har nogen speciel duft, og der ikke bruges nogen former for unaturlige tilsætningsstoffer til kapok dynen, behøves hverken vask eller udluftning før produkterne tages i brug. Grundet kapok fiberens finere naturfibre, skal en kapok dyne dog vaskes, tørres og løbende vedligeholdes på en lidt anderledes måde, end almindelige naturfiber produkter. Den utrolig fine fiberstruktur i kapok fiberen gør nemlig at vandet lægger sig tæt omkring fibrene, og gør det derfor en smule sværere at tørre. Det kan lidt sammenlignes med forskellen på ler og sand, hvor lerets meget finere sten også gør det en smule mere vanskeligt at dræne vandet fra leret, hvorimod vandet hurtigere vil forsvinde fra grovere sand.

For løbende at vedligeholde kapok fiberens fine egenskaber, anbefaler vi at tørretumble kapok dynen engang imellem, for at holde den luftig og blød. Vi anbefaler at give kapok dynen en kort tur i tørretumbleren, 15-20 minutter, cirka en gang hver 4. måned, eller efter behov. Når man investerer i en kapok dyne bør man dog være opmærksom på mængden af kapok fiber i dynen, idet fiberen vil have en tendens til at miste en del af sin fyldighed gennem brug. En kapok dyne med for lidt fyld vil derfor kunne føles lækker i starten, men vil senere hen kunne gå hen og blive helt tynd og næsten gennemsigtig, når kapok fiberen er faldet lidt sammen. En kapok dyne fra KAPOOK vil derimod føles lidt stivere, da man har besluttet at bruge mere kapok fiber i dynen, for derved at imødekomme kapok fiberens tendens til at falde lidt sammen. En kapok dyne fra KAPOOK vil derfor føles lækker og smidig efter at den har været brugt et stykke tid og kapok fiberen har fået lov til at falde lidt sammen. Har man investeret i en kapok baby dyne til et nyfødt barn anbefaler vi ofte forældrene til selv at sove med barnets kapok dyne under deres egen almindelige dyne, så dynen hurtigere bliver smidig og lækker, da et lille barn ofte vil have svært ved at få kapok fiberen til at falde lidt sammen.

Har man brug for at vaske sin kapok dyne anbefales det at man vasker den med enzymfrit vaskemiddel ved max 60° og undgår brug af skyldemiddel, for bedst at bevare kapok fiberens naturlige egenskaber. Under vask er det vigtigt med en stærk centrifugering, for derved at få så meget vand ud af kapok dynen inden tørring. Det er meget vigtigt at kapok dynen dog ikke kommer til at ligge i blød eller ligge våd mellem vask og tørring, da dette kan være hårdt for kapok fiberen, som kan komme til at udskille en smule af sin naturlige farve fra fiberen.

Selve tørringen af en kapok dyne kan godt være en smule mere krævende end et almindeligt dyne af fjer eller kunstfiber, men det er faktisk ikke så svært som man kunne tro. Vi anbefaler at man påbegynder tørringen i tørretumbler direkte efter endt vask, og fortrinsvis uden andet vasketøj, så kapok dynen har lettere ved at bevæge sig under tørringen, og derved blive mere luftig. Da nyere tørretumblere kan have programmer der kan afmåle fugtigheden i produktet, og selv kan slå fra under tørringen, hvis produktet synes tørt, anbefaler vi i stedet at bruge tidsbaserede programmer. Vi anbefaler at vaske kapok dynen på et tørreprogram på ca. 30 minutter med god varme, hvorefter kapok dynen tages ud og ligges til afkøling i 30 minutter til en time. Efter at dynen har fået lidt tid til at affugte og har nået stuetemperatur, tørres dynen igen på tørreprogram 30 minutter med god varme, hvorefter kapok dynen igen tages ud til affugtning. Når kapok dynen har nået stuetemperatur vil det være let at mærke hvor meget fugt der er tilbage i dynen, og hvor meget mere tørring dynen behøver. En kapok dyne bør være luftig, tør og klar til brug efter 3-4 gentagelser af tørringsprocessen. Kan man mærke at dyne stadig er en smule fugtigt kan man roligt give den en ekstra tur i tørretumbleren indtil man synes den føles tør.

Vi anbefaler at man ikke bruger tennisbolde til at luftiggøre dynen når den tørretumbles, som man gør ved andre sengeprodukter. I stedet anbefaler vi at man kun tørrer ét produkt ad gangen i tørretumbleren, for derved at opnå den bedste effekt. I forbindelse med tørring af kapok produkter, kan der måske dannes små samlinger af kapok fiberen i dynen. Disse kan man let manuelt trække fra hinanden inden produktet får endnu en tur i tørretumbleren.

Det er værd at bemærke, at ved større produkter, anbefaler vi at bruge et renseri til at vask eller tørring, da disse produkter kan være for store til en normal vaskemaskine eller tørretumbler. Dette gælder dog oftest kapok dynerne til voksne, men har man fx en meget lille tørretumbler, hvor en større pude synes for stor til, anbefales det, at man også anvender et renseri til disse.